10 PITANJA KOJA MORATE POSTAVITI RESTORANU PRE NEGO ŠTO GA IZABERETE ZA VENČANJE

Organizacija venčanja počinje izborom najvažnije lokacije – restorana.

Iako će vam na prvu loptu svi reći da je najvažnija cena, ja bih rekla: jeste važna, ali nije najvažnija.

Ovo je vaš dan iz snova – i treba da se sve poklopi sa vašim željama, a ne da vi pravite kompromise zbog loših informacija ili žurbe.

Zato sam sastavila listu 10 pitanja koja sam i sama postavljala, i koja savetujem svim svojim klijentima da OBAVEZNO postave restoranu pre konačnog izbora.

1. Kolika je cena i šta sve ulazi u cenu?

 

Naravno da je budžet važan i da svi prvo pitamo za cenu.

Ali, važno je da dobijete jasnu sliku šta tačno dobijate za taj novac.

Koliko jela, koliko pića, da li uključuje tortu, dekoraciju, uslugu konobara, klimatizaciju, čuvanje garderobe…?

I da li se dodatno naplaćuje nešto što možda podrazumevate da je uračunato?

2. Da li nas uslovljavate saradnicima – dekoraterom, fotografom, bendom, poslastičarom?

 

Ovo je meni jedno od najvažnijih pitanja.

Neki restorani imaju pravilo da morate angažovati njihove saradnike – što znači da ne možete izabrati svog fotografa, dekoratera, ili bend.

Meni je to bilo potpuno neprihvatljivo, jer želim da na svom danu biram SVE sama.

Zato, odmah pitajte – imate li slobodu izbora?

 

3. Možete li nam pokazati pribor za jelo, salvete, stolnjake i dekoraciju?

 

Slike na Instagramu su jedno – realnost često bude sasvim drugačija.

Zamolite da vam pokažu uzorke pribora, tanjira, salveta i čaša koje se koriste na svadbi.

Jer ti mali detalji čine atmosferu.

I ne želite da vas nešto iznenadi u poslednjem trenutku.

 

4. Koliko traje slavlje i da li se dodatno naplaćuje ako se produži?

 

Neki restorani imaju tačno određeno vreme kada proslava mora da se završi.

Ako želite da slavite duže – pitajte koliko sati imate na raspolaganju i koliko košta dodatni sat.

Ovo pitanje vam može uštedeti mnogo nervoze u poslednjem satu večeri.

 

5. Koliko ljudi minimum mora da bude da biste dobili ceo prostor?

 

Ako planirate manju svadbu, proverite da li restoran ima uslov da se rezerviše cela sala samo ako imate npr. 100+ gostiju.

Ako imate 60 gostiju, a prostor je ogroman, možda će ga podeliti sa drugim venčanjem – što većini parova ne prija.

 

6. Da li imate baštu, dvorište ili prostor za građansko venčanje na otvorenom?

 

Posebno važno za parove koji žele bajkovitu ceremoniju pod vedrim nebom.

Čak i ako to nije deo vašeg prvobitnog plana, lepo je znati da imate opciju.

Pitanje koje pravi razliku.

 

7. Postoji li mogućnost da neko od gostiju ostane da prespava? Imate li apartman za mladence?

 

Ako vam dolaze gosti iz drugih gradova, važno je znati da li postoji smeštaj u blizini.

Neki restorani imaju apartman za mladence ili čak sobe za goste.

To može biti veliki plus!

 

8. Da li imamo nekoga ko će koordinisati tokom večeri (šef sale, koordinator)?

 

Ne želite da se vi ili vaši najbliži bavite organizacijom tokom večeri – da li se iznosi torta, kad ulazi bend, kad se donosi šampanjac…

Restoran treba da ima osobu koja vodi ceo tok večeri.

 

9. Šta se dešava u slučaju kiše ili drugih vremenskih neprilika ako je planirano nešto napolju?

 

Ako planirate ceremoniju ili deo proslave napolju, pitajte odmah koja je rezervna opcija.

Nemojte ostaviti to za poslednji momenat – vreme ne možemo kontrolisati, ali plan B možemo imati.

 

10. Kada možemo doći da dekorišemo salu i koliko rano možemo doći na dan venčanja?

 

Ako angažujete dekoratera, jako je važno da zna kada može ući u prostor i koliko ima vremena za postavljanje.

Neki restorani dozvoljavaju dekoraciju dan ranije, neki istog dana ali tek posle 15h – sve to može uticati na organizaciju i budžet.

 

 

Izbor restorana je mnogo više od „da li je lep i koliko košta“.

To je mesto gde ćete proslaviti jedan od najemotivnijih dana u životu.

Zaslužujete da se osećate sigurno, opušteno i da sve bude onako kako ste sanjali.

Postavljanjem ovih pitanja, dobićete jasnu sliku da li je baš taj restoran pravi izbor za vas.

I zapamtite – nije važno samo da restoran izgleda lepo, već da se u njemu osećate kao kod kuće.

Jer taj osećaj ostaje zauvek.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *